Funnet av Ingstads vinterkvarter  
SANDY LAKE 2013
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

Dag 2

Kjempet i land den første fangsten i villmarka

Publisert: 17.07.2013 02:30
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Northwest Territories, Canada, Sandy Lakes ?stende

Romerikes Blad - Sandy Lake Expedition 2013 - Kjempet i land den f?rste fangsten i villmarkaFørste hele dag i villmarka begynte som forventet og fortsatte som forventet. Det er et eventyr hvor vi stopper og trekker pusten dypt for hver eneste åskam vi runder. Tundraen formelig velter ut i det enedeløse intet i nord, syd, øst og vest; den bare forsvinner ut i horisonten liketil himmel og jord blir til ett. Imellom der og her bølger den innover mellom små vann, tapre treklynger som klamrer seg til livet i det barske klimaet, lange, kritthvite eskere (=sandmorener) og forrevne steinklipper.

Vi   tar turen utover i denne endeløsheten og føler en nesten ubehersket frihet; uansett hvor vi ser, så er det ingenting som forteller oss at her har det vært mennesker før oss. Uansett hvor vi går, så kikker vi spent etter alle spor: har ulven gått her? Er dette lort etter en bjønn? Har den gått her nylig – for bare noen timer siden, eller var det i går?

Peter er en uhelbredelig, sinnsykt lidenskapelig fisker. Gi ham et vann, en stang og nær sagt hva den enn skal være som sluk, så kan du være viss på at den – eller de fiskene – som måtte være der, de biter på nettopp hans sluk. Dette skjedde også idag. Kun kort tid etter hans fiskeekspedisjon tok til, så begynte jobben med å trekke inn en ilter 2.8 kilos ørret fra dypet av Sandy Lake. Jobben tok fem minutter før fisken måtte gi tapt for sin banemann og havnet i håven. Kort tid senere, noen hundre meter bortenfor, tok han nok en sværing. Denne gangen en 1.7 kilos ørret. Han var meget fornøyd og gliste fra øre til øre da han overlot de ferdig oppgjorte trofeene til sjefskokken Thomas. Her skulle det bli mat! Thomas var ikke mindre fornøyd – For meg er ferske og gode råvarer det viktigste og beste! En god middag er basert på gode råvarer, understreker han hele tiden. Vi har hørt den før men liksom egentlig trodd det var kokkeprat, men når vi ser hva han får til over grytene med disse varene og de små triksene han gjør, så er vi med på det. En god kokk får til ting med mat vi andre ikke får til. Så enkelt er det.

De andre gutta, dvs. Roy, Erling, Thomas, Jan Maurits og Christian la ut på miniekspedisjon mens Peter fisket. Vi trakk opp i høydene bak campen, satte mot syd før vi vendte rett øst i retning Whitefish Lake. Det var en flott tur hvor vi fant både ulvespor og ulvemøkk i ganske store mengder. Vi dro deretter ned mot elven som leder inn i Sandy Lake slik at Thomas fikk prøvet fisket. Det ble dessverre ingenting på ham der, men vi fant derimot en utgammel leirplass med gamle rester av ting man gjerne idag tar med seg. Vi fant det for godt å rydde unna og grave ned noen gamle hermetikkbokser og glasskår som lå spredd rundt. Dyr kan bli skadet av dette. Det ønsker ingen at skal skje.

Vi tok dessverre ikke turen til Gus D'Aousts hytte idag. Grunnen var rett og slett den at vi ikke hadde satt sammen kanoene i formiddag og heller ivret for en fottur i teigene rundt campen. Vi er dog alle samstemnte om at turen til Gus D'Aousts hytte skal gjøres i morgen. Vi er spente på om vi finner den innimellom haugene her. Det kan bli en utfordring, for det er mye tjerr og kratt i teigene rundt her ved innosen til Sandy Lake, men vi går på: hytta skal finnes!

Dagens måltider:
Frokost: Havregrøt med nøtteblanding og brunt sukker. Luksusfrokst for villmenn!
Lunsj: Den hoppet vi av en eller annen grunn over, bortsett fra at folk gomlet nøtter ut over dagen.
Middag: Kokken disket opp med nytrukket, oppskåren ørret med sitronpepper, brunt sukker og kokt kraft fra fiskeskroget. Vi er samstemte om at Hellstrøm nå er banket en gang for alle! Det skal undertiden nevnes at Thomas var lærling hos Hellstrøm en gang i hans ungdom, så vi kunne jo ikke forventet noe annet?
Kveldsmat: forventet kjøtt av fugl, men vi var alle så trøtte at vi gikk og la oss.

Dagens vær
Mye vind og hyppige, heftige regnbyger. Allvær i temperaturer som spente fra alt fra 5 til 15 grader avhengig av om solen er fremme. Vi tåler det. Utstyret og viljen er på plass. Vi har det konge!