Sandy Lake Expedition 2013  
Bilder
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

Funnet av hytta til

Phil DAoust

Det kom på mange måter som en overraskelse. En bonus på turen. Vi hadde vært ved Whitefish Lake, vi hadde funnet Gus DAousts sin hytte. Vi hadde vandret over tundraen -hørt - sett - og opplevd ulv, jerv og andre ville dyr. Så når vi slet oss nedover en særdeles svakt vannførende Snowdrift østre arm og plutselig ramler over nok en hytte under en av portagene, vel, det følte vi var ganske sterkt - gøy - herlig!

Vi kunne ikke tilbringe mye tid ved hytta til Phil DAoust. Men det ble noen bilder.
Et utdrag av disse kan du se i Swayen under.

Artikkelen om selve funnet, finner du HER!
For å se Swayen i fullskjermsmodus, klikk HER!

Klikk og se bildene av Gus DAosts hytte

Funnet av

Vinterkvarteret

I 1929 forlot Helge Ingstad sivilisasjonen og dro ut på den vid åpne, enorme, Canadiske tundraen. Han visste ikke hvor han skulle dra. Han bare for sørøstover fra kjeden av små innsjøer mellom de østlige breddene av Great Slave Lake og Artillerysjøen og ut over viddene.

Han hadde kun sleden og hundene sine. Han hadde et gevær. Et telt. Ammunisjon. Ikke mye mer.

De hvite slettene virket uendelige jo lenger han kjørte. Himmel og jord gikk sammen til ett, langt der foran. Dagene var korte. Nettene var lange. Temperaturene kunne ofte falle til jevne -30c - ofte til langt under -40c. Når vinterstormer raste og herjet over slettene, falt den effektive temperaturen til langt under dødelig. Å holde seg inne ville være greit, men perlsjegeren - ja, han hadde en jobb. Ikke sjeldent var de ute i vær andre helst ville holdt seg innendørs. Helge hadde episoder der ute hvor kuldedøden lett kunne ha funnet ham.

Et sted der ute i kulden - bak blåner og vidder - der tilbrakte Helge vinteren 1929 til 1930 i telt. Som trapper. For å fange ulv og rein.

Dette er bildehistorien om en gjeng nordmenn som i 2008 bestemte seg for å finne stedet Helge oppholdt seg vinteren 1929-30.

For å se Swayen i fullskjermsmodus, klikk HER!

Klikk og se bildene fra ekspedisjonene

Funnet av hytta til

Gus DAoust

Å finne Gus D'Aousts hytte, var vårt første mål - eller oppgave - på Sandy Lake Expedition 2013. Det var en myk start - sårt tiltrengt gange-trening for våre tapre byskrotter - før  vi iverksatte de lengre og noe tøffere utfluktene ut over tundraen.

Peter hadde snakket mye med Tundra Tom og fått ganske så god informasjon om hvor vi skulle lete. Så da begynte vi å lete der han hadde pekt. Det skulle vise seg å ta litt tid, men kan ikke under noen omstendighet kalles noen spesiell bragd. Det handlet bare om å lete godt nok!

Å finne Gus DAousts sin hytte var spennende. Tundraens pelsjegerhistorie fikk vind og sus i seilene; det ble liksom litt kjøtt på beina på alle tekstskjelettene vi hadde lest om og om igjen i årevis. Med dette funnet følte vi at vi var i gang med selve turen: å se, finne og oppdage ting som en gang var kjent, men i dag glemt.

Artikkelen om selve funnet, finner du HER!
For å se Swayen i fullskjermsmodus, klikk HER!

Klikk og se bildene av Gus DAosts hytte