I Puls med Villmarka  
Min turblogg
Skogene. Fjellene. Tundraen. Sjøene.

Sverdrup-ekspedisjonen

TP-1 på Øyangen!

Publisert: 30.10.2023 15:19
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Hurdal

Da ble endelig TP-1 "Sosialiseringstur" gjennomført i fattige, men likevel hustrige,  -4ºc fra Fredag 27 - søndag 29. Oktober 2023! Den ble gjennomført per kano over Øyangen liketil Langholmene i to Allyer. Der ute, ved de komfortable tømmerkoiene, ble det teltet i to netter. Gjengen som skulle sosialiseres var Vidar Bruun, Christian Sverdrup-Engelschiøn, Håkon Fotland,  Øyvind Fykse Engelschiøn og bikkja Kamik. Det funka. Ingen slagsmål, knyttnever, gråt eller tenners gnissel ble notert underveis. Fraværet av slike notater kan ikke omtales som annet enn lovende!

Skal man på lengre turer, være seg mange dager ute i snøen eller på marsj i ødemarka noen ukers tid, er det greit at laget fungerer. Slik funksjon faller ikke på plass uten videre - og det faller ikke alltid på plass over hodet. Det er derfor viktig å finne ut av dette før man drar, for er man først der ute, da kan det hende det er for seint å snu.

Dette var en sånn innledende tur for å finne ut av om dette funker, for alle her kjente hverandre ikke like godt. Sluttproduktet her er at vi alle kjenner hverandre litt bedre nå; vi har snakket sammen, gjort ting sammen, tatt en øl ved bålet sammen, ledd sammen og ikke minst jobbet sammen. Å si at jobben er ferdig blir feil. Det gjenstår mange TPer før vi kan si at ting begynner å falle skikkelig på plass. Blandt de bør det være minst et par-tre-fire tøffe utfordringer - gjerne stormer på vidda - som virkelig spiller oss ut mot kantene av hva vi fikser eller håndterer. Går det greit, da er vi der: gjengen!

Neste tur (TP-2) er lagt til slutten av januar. Den går til Finse. Det vil naturligvis bli langt tøffere på den måten at det vil bli mye kaldere, vi kan ikke ha med N2H-komf-ting og vekt, terreng og føre må håndteres. Slik sett er det greit å komme seg ut allerede nå, for når sant skal sies, så føltes det relativt kjølig den første kvelden på Øyangen selv om gradestokken holdt kun rundt -4ºc (!) På Finse må vi regne med helt andre temperaturer - ned i kan hende ned mot -30ºc eller lavere hvis vi er heldige. Da gjelder det å få kalibrert kroppen i tide. Føler selv jeg må ut på noen turer i snøen før det!

Noen bilder fra turen

Venstre: Vi gjorde strandhogg med kanoene "Timon" og "Pomba" på "Vel-stranda" i Jeppedalen. Øverst: Øyvind ble litt vanskelig, så vi lot han kjøe seg ned på hans egen øygruppe en liten stund. Høyre, nede: Øyvind, Håkon og Vidar i arbeide med å sanke og forberede ved til kveldens bål. Kamik hjelper til med å bære veden bort. Slik skal jo tygges, ikke brennes, skal vites!


Kulda seg innpå, men praten gikk løst om alt og ingenting rundt bålet. Ting var slik det skulle være. Fra venstre: Håkon Fotland, Øyvinf Fykse Engelschiøn og Vidar Bruun.


Bålet antok "Canada-høyder" der ute på Langholmene i Øyangen. Det er ikke ofte vi fyrer så store bål.

 

> Sjekk ut filmer fra Sverdrup-ekspedisjonen og TPene i forkant her!