Sverdrup Expedition 2028  
Filmer
Queen Elisabeth Islands, Canada

Vindfull aftentur

TP-2 på Finse

Langhelgen 24 - 28 januar 2024 dro vi til Finse for å trene på røffe vinterforhold -- og røft, det ble det!

Denne filmsnutten er tatt kvelden før vi skulle tilbake til Finse stasjon. Værmeldingene ga oss ingen lovnader om bedre vær og faren for at vi ville måtte rive leir og ta oss tilbake til Finse stasjon i sterk vind, snøvær og null sikt, var overhengende.

Her i denne lille filmsnutten har jeg fattet de nødvendige beslutninger og lagt en plan for hvordan vi skal gjøre det, uansett vær. Det er på tide å bekjentgjøre dette til hver mann i hvert sitt telt.Dette er fra turen rundt i leir, denne bra vindfulle kvelden under Hardangerjøkulen.

Mestringstur

TP-2 på Finse

Langhelgen 24 - 28 januar 2024 dro vi til Finse for å trene på røffe vinterforhold. Målet var kampene øst for Appelsinhytta, tett oppunder Hardangerjøkulen fordi vi visste at det nettopp der var størst fare for kraftig vind og tøffe fallvinder fra breen når - og hvis - vinden stod fra vest- til sørvest, dvs. fra selve jøkulen.

Vi fikk kraftig vind allerede første kvelden. Den vedvarte liketil søndag morgen. På det raffeste var det tungt snøfalll og jamn storm, men vi målte godt innpå orkan-skalaen i kastene med vindmåleren vår. Det var heftig, gøy og lærerikt på alle måter.

Vi som dro, var Håkon Fotland, Fredrik Andresen, Øyvind Engelschiøn, foruten meg selv. Femtemann, Vidar Bruun, kunne dessverre ikke være med denne gangen.