Wolverine Lake Expedition 2017  
Filmer
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

Foredrag på Revir i Oslo

Funnet av Vinterkvarteret

Den 25. mai 2018 foredro Vidar Bruun, Peter Sverdrup Engelschiøn og Christian Sverdrup-Engelschiøn om hvordan Helge Ingstads Vinterkvarter og det myteomspunnede Jervvannet i Pelsjegerliv ble funnet. Foredraget fant sted hos Revir på Clarion Hotel.

Her gikk de gjennom metodene, kildene og historikken -- men overlot til tilhørerene å evt ta det i bruk for selv å finne. En av tilskuerene, Marius Hatle, gjorde så, og fant helt på egen hånd senere.

Jobben med å finne Vinterkvarteret var lang og omfattende. Mye av jobben bestod i å forstå Helge Ingstad - hvorfor han skrev som han gjorde - semantikken - hva vi kunne legge til side som prosa og hva vi burde ta med oss videre som fakta?

Fra et område stort som sør-norge, ble søketeigen redusert til en gripbar teig. Fortellingen om dette, dag til dag, står å lese på ekspedisjonens hjemmeside. Om ikke lenge kommer også boka fra turen; dagboka med ytterligere informasjon, bilder og tidligere upubliserte tekster.

Ser du videoen og tenker å begynne ditt søk, overfører vi vår oppfordring fra familien Ingstad v/Eirik Sandberg Ingstad og Stein P.Aasheim: søk gjerne, finn gjerne - men dra dit i respekt for Helges ånd som hviler over stedet - feire ditt funn - men fortell ingen hvor du faktisk var!

... så kan du bli medlem av den svært begrensede gruppen "Losjen for vi som har vært i Ingstads Dalgrop (Dalgroplosjen)" på Facebook, hvis det over hodet har noen betydning 😉

Metodikken fra søket etter Ingstads Vinterkvarter og Jervvannet tar vi med oss når vi nå skal langt nordafor folkeskikken - nesten til nordpolen - for å søke, se og lete etter artefakter og spor av både vår største oppdager, Kaptein Otto Sverdrup, men også historiske og forhistoriske levninger fra tider lenge før mennesket reiste seg på to i Afrika. En massiv jobb er gjort, allerede, de siste 10 årene.

En kveldsstund ved

Lake Kaja

Vidar og Christian er endelig fremme ved Lake Kaja etter en lang dags varm ferd over tundraen. Dagen hadde vært begivenhetsrik med overraskende funn av historiske artifakter - og ikke like overraskende funn av spor fra store bjørner og flokker av moskus.

Ut i Helge Ingstads

Villmarker (del 3)

Hvilke tanker gjør du deg når du våkner om morgenen og vet at det sannsynligvis har stått en moskus og glodd på deg kun noen fattige, få meter unna? Det var vår morgen i Camp Ylva. Når sant skal sies, så gjorde vi oss ingen voldsomt spesielle tanker - eller utbroderte avsindige sideuniverser med tanke på hva som kunne ha skjedd dersom-atte-hvis? Det gikk dog ikke fullstendig upåaktet hen, det skal vites.

Ut i Helge Ingstads

Villmarker (del 2)

Vi overlevde natten ved Checkpoint Kaja. Ingen grizzlies. Ingen ulv. Om det var takket være vår høylytte snorking vites ikke; men lykkelige var vi! Uthvilte - dog søvndrukne - la vi straks i vei sørover og innover i den kanadiske tundraskogen.

 

Ut i Helge Ingstads

Villmarker (del 1)

Dette er fjerde film i rekken av fem filmer fra Vidar og Christians tur til Canada i 2017. I denne filmen forlater de Ingstads dalgrop og legger ut på en lengre rundreise over flere dager til fots over de store viddene.

 

Funnet av

Jervvannet!

Sommeren 2017 la Vidar Bruun og Christian Engelschiøn fra Romerike ut på en seks ukers lang ekspedisjon på tundraen i North West Territories, Canada. Målet var å bli fløyet flere hundre kilometer nordover og inn i urbefolkningens eget land – til deres urgamle jaktmarker; til deres Thaidene-Nene, «Forfedrenes Land» og i dette landet, å finne tilbake til Helge Ingstads leirsted vintersesongen 1929-30. Vinterkvarteret. I hjertet av disse hellige markene ble Vidar og Christian droppet på en liten sjø. Rundt dem bølget tundraen. Evigheten strakk sine armer ut i ingenting. Eventyret var i gang.

Noen dager i

Camp Wolverine!

Vidar og Christian etablerte baseleiren "Camp Wolverine" i nordvestre ende av Helge Ingstads vinterkvarter. Leiren stod i seks uker. Denne filmen viser noen utvalgte, særdeles uhøytidelige øyeblikk fra etableringen, leirlivet, kameratskapet, galskapen og den gjeve midtveisfesten de opplevde der ute i villmarka.

Kvad og kvidder i villmarka

Dei to stutt-tjukke karane

Hvilke dialoger og hva slags sosialt liv utvikler det seg når to karer befinner seg alene langt ute i villmarka uten andre å snakke med enn seg selv -- eller den andre -- i seks uker til ende?

Dialoger i Villmarka

Om ulv og annet ...

Når Vidar og jeg - Christian - var på tur ute i den canadiske villmarka, hadde vi med oss en helt del skriv om de tingene vi kunne finne der ute: trær, dyr, mose, insekter og annet.

Ingrids edit

Tilbake til vinterkvarteret!

Som seg hør og bør har vi FLERE versjoner av Christian og Vidars reise fra Yellowknife til Helge Ingstads vinterkvarter! Her får du servert en litt kortere versjon av en betydelig dyktigere filmklipper enn hva jeg selv er. Bak denne fine filmen står Ingrid Engelschiøn. Det er bare herlig å se hva andre ser i materialet og historien fra vår tur til Vinterkvarteret.

Første film

Tilbake til vinterkvarteret!

Så er den endelig her: den første filmen vår fra vår reise tilbake til Helge Ingstads Vinterkvarter, sommeren 2017! I denne filmen kan du følge Vidar Bruun og Christian Engelschiøn på deres reise fra Yellowknife, over tundraen til Lake Tanana, marsjen deres fra første base og endelig støtet inn på den vidstrakte tundraen, til Helge Ingstads Vinterkvarter.

Teaser

Tilbake til vinterkvarteret!

Ingrid Engelschiøn har satt i gang å jobbe med våre filmer fra Wolverine Expedition, Canada, 2017. Proff som hun er, så tar det tid -- for Vidar og Christian (jeg) er definitivt IKKE verdens beste filmere -- ei heller er vi sykt gode til å planlegge hvordan slikt gjøres. Dette til tross for gode råde fra Eirik Ingstad, som dog KAN dette. Så hun har en veldig tøff jobb å snurre gjennom timer med ubrukelig film, det er hevet over tvil ...