SANDY LAKE 2013  
Materiell
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

Powergorilla

Publisert: 25.07.2014 15:47
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Hurdal

Sandy Lake Expedition - Ladebatteri - Powergorilla

Powergorilla er et relativt lite batteri med solid kapasitet. Det kan tankes med 21.000 mAh, noe som er mer enn nok for en hel serie oppladinger av ymse strømkrevende apparater.

Vi hadde med ett stykk Powergorilla på Sandy Lake Expedition 2013 i Canada. Dessverre skulle det komme til å vise seg at solcellematten vi hadde med oss ikke var i stand til å lade Powergorillaen. Årsaken var todelt: for det første leverte solcellematten tynt med strøm. Det er hevet over tvil. For det andre har gorillaen en spesiell «dvalefunksjon» som inntreffer når den blir ladet med «Solargorilla», et produkt i samme serie som den selv. Disse to devicene kjenner hverandre ved tilkopling, Powergorillaen skrur av alle sine kretser og legger seg i maksimal lademodus. For at det skal inntreffe, må solcellematten kunne levere 11 volt presis; det er «kodeordet» for av med kretser og legg deg i maksimalt lademodus. Dette gjorde ikke vår medbrakte solcellematte, dessverre. Vi forsøkte å bruke en omformer som tunet om volten til 11, men i den prosessen gikk mye av den vesle energien fra solcellematten bort i varme i omformeren. Gorillaen ladet, men jeg tror vi ville måtte ha stekende ørkensol sammenhengende i 3 mnd før det ville vært noe synlig resultat på Powergorillaen. Antakeligvis ville omformer og annet rask gått til hundene lenge før den tid.

Like fullt: gorillaen holdt koken og greide å drifte en laptop i hele to uker med en daglig skriveøkt for Romerikes Blad. Det bør undertiden understrekes at jeg hadde skrudd av det meste på laptopen. Svakt lys. Intet wifi, bluetooth etc. Minimalt strømforbruk. Like fullt: det var imponerende mye energi i den batteriklossen.

Som jeg skriver om under avsnittet om «solcellematte», så har jeg gått til anskaffelse av en «solargorilla» i samme produktserie som powergorillaen. Disse to enhetene fungerer utmerket sammen. Likevel: det tar tid å lade opp et stort og sultent batteri selv med et meget bra solcellepanel. Fra bunn til topp vil det gå mer enn en dag i god sol, men sjeldent mer enn to dager. Enkelte mener dette er for lang tid. Selv mener jeg det er helt ok når opsjonen er å stryke til skogs over lang tid med smådingser som hverken har trøkk eller mengde til å kickstarte eller topplade mannevonde batterier. Den tiden er definitivt forbi. Apparatene skal funke. Nå og etterpå. Hele tiden.

På grunn av krisen med solcellematten ble strøm fra Powergorillaen prioritert til kristiske funksjoner samt laptopen. Øvrige remedier hadde vi enten ekstra batterier til eller greide å lade litt med solcellematten. Andre apparater ble «lagt døde» hvis de ikke solcellematten greide å dytte inn noe energi.