SANDY LAKE 2013  
Materiell
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

Pumpehagle

Publisert: 25.07.2014 15:48
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Hurdal

Sandy Lake Expedition - Benelli Supernova pump shotgun 12-gauge

Man bør ikke dra ut i den canadiske villmarka ubevæpnet, det er alle meningsberettigede enige om. Det de derimot ikke er enige om, er hvilken type bevæpning som er mest fornuftig og hensiktsmessig; les: mest effektiv - du ønsker jo å stoppe bjønnen? Tradisjonen i Alaska og blandt tøffe menn i Canada (og andre steder), er at en feit revolver, rifle og andre kanoner, ja, det er både best, mest effektivt og det eneste som egentlig duger.

Dette er en sannhet med modifikasjoner. Hvorfor? Svaret er enkelt: å bruke et våpen og å være i stand til å ta det i bruk for å stoppe en angripende grizzly, er en prosess hvor det ikke er tid til å tenke, men bare til å handle på innøvd, tanketom automatikk og rene kroppsreflekser. Slik automatikk etableres kun med intens og målrettet trening med våpnet over lengre tid. De færreste har slik trening bortsett fra de som bruker våpnet som regelmessig syssel i skytelaget eller er i forsvaret.

Det er å gi deg selv falsk trygghetsfølelse å gå rundt i villmarka med et våpen du knapt har avfyrt (eller avfyrt altfor sjeldent). Ved skudd mot bjørn kan du i verste fall produsere enda verre konsekvenser fordi du ikke skyter godt nok. En skadeskutt grizzly er betydelig farligere enn en uskadet grizzly idet den blir vill av raseri, kroppen fylles med andrenalin og du er nesten garantert å få et brutalt angrep som du i utgangspunktet kanskje ikke hadde fått. Canada er full av slike historier. Antallet mennesker som drepes av skadeskutte grizzlys er bemerkelsesverdig høyt i forhold til antallet som drepes av uskadd bjønn.

I Yellowstone nasjonalpark uttaler Mark Brucino (Wyoming Game and Fish Bear management supervisor) at han anbefaler bearspray til vanlige mennesker. Våpen bør kun brukes av erfarne skyttere.

Det har seg likevel slik at det er å anbefale å ha med skytevåpen i tillegg til bearspray - men det bør skje under den forutsetning at du har trent en hel del med våpnet før du drar. Men hvilket våpen bør du ha med deg? Igjen mener mange mye forskjellig, men vi velger å lytte til George Malowe, en over 80 år gammel indiansk fangstmann ved Slavesjøen: - A rifle kills the grizzly, but the grizzly may not die before it is over you. A 12-gouge shotgun with slugs kills and stops the bear immediately. Dette sa han til oss nøyaktig tre dager etter at han i 2010 selv måtte drepe en grizzly som ville ta fra ham reinsdyrskrotten ute på tundraen. Mannen vet nok mer om det som bør vites om skytevåpen enn de fleste, vil vi tro. Andre eksperter sier for øvrig det samme: glem rifler og revolvere i de fleste kalibre. Det er pumpehagle med slugs som gjelder. Det dreper og stopper bjønnen med sine enorme ødeleggelser av vev, musklatur og skjelett ved anslag/inntrening i kropp.

Så, skal du til villmarka i Canada lyder oppfordrnigen som følger: 12-gauge pumpehagle (ikke automat - enklest mulig!), ta ut enhver form for trangboring, ta ut den norske plomberingen slik at du kan laste opp med 5 slugs i magasinet og øv en hel høst, vinter og vår på skytebanen sammen med noen drevne hagleskyttere mot bevegelige mål i forskjellige høyder og retninger. Den treningen kan redde liv.

Et eksempel på en god pumpehagle er Benelli Supernova. Dette våpnet er enkelt i sin mekanikk, men avansert i sin utforming. En av de største fordelene med våpnet er det litt magiske rekylopptaket i kolben. Dette gjør at du lettere beholder siktebildet gjennom en hel, rask pumpeserie (6 skudd). Jeg har aldri hatt så høy treffprosent i raske serier som med dette våpnet.