SANDY LAKE 2013  
Materiell
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

SPOT-Connect

Publisert: 25.07.2014 15:45
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Hurdal

Sandy Lake Expedition 2010 - Satelittkommunikasjon - N?dutstyr - SPOT-connect

I 2013 var SPOT-Connect et relativt nytt apparat. Det er en oppfølger til «Spot Satellite GPS Messenger» Forskjellen er den at SPOT-Connect kan parres med en iPhone slik at man kan sende regulære tekstmeldinger og/eller tekst-epost fra steder det ikke er dekning.

SPOT-Connect kan brukes på samme måtte som den vanlige SPOTen også. Skrur man på tracking oppdateres din posisjon på SPOT-kartet. Du kan gjøre det kartet tilgjengelig for alle slik at de kan følge deg på turen.

Viktigst er kanskje likevel alarmfunksjonene på apparatet. Godt beskyttet under en slags kappe finner du en SOS knapp. Trykker du på den, så er enten helvetet løs eller redningen nær alt ettersom hvorvidt du gjorde det ved en feil eller ved en reell krise/ulykke. Saken er den at når SOS trykkes, så sender apparatet dine koordinater rett til SPOT og den internasjonale redningssentralen. Der hentes ut din medisinske informasjon (blodtype, medisinbehov). Så går meldingen til den nærmeste stasjonen i forhold til posisjonen du trykket SOS. De rykker ut. Hjelpen er på vei. Merk at man aldri tester SOS knappen. Trykkes den, så har man ingen mulighet til å reversere meldingen. Du har startet et skred.

En svakhet ved SPOT Connect er det at alle mottakerne av dine meldinger må være forhåndsdefinert med navn og nummer mens man faktisk er tilkoplet internett. Er det slik at du vil sende en melding til Gudrun i addresselisten på iPhonen, så får du ikke sendt den til henne dersom du ikke har lagt henne til via SPOTs sider. Dette er ikke helt bra. Men: som det skulle vise seg, man finner løsninger.

SPOT-Connecten vi hadde med oss reddet oss fra en krise. Krisen seilet opp da vi måtte stanse ved Lake Timbervik og måtte endre pickup-point fra Wolf Creek til denne innsjøen. BGan satellitt-telefonen hadde gått tom for strøm og ville ikke ta strøm fra solcellematten, så vi måtte ta frem den andre satellitt-telefonen. Det viste seg – uvisst hvorfor – at den telefonen IKKE greide å ringe ut i verden.

I noen sekunder rådet full krise, men nivået ble noe redusert da vi kom på ideen: vi har SPOT Connect – den kan sende meldinger! Vel, det var da vi oppdaget at man ikke kan sende meldinger til hvem-som-helst i addresselisten. Så, det ble å kontakte svigerfar i Norge per SPOT-Connect SMS med instruks om å ringe satellitt-telefonen vår. Dersom han ikke ringte/kom ikke frem, ville vi sende ham ytterligere informasjon etter nøyaktig en time med info om hvem han skulle ringe og melding om endring i pickup-sted.

Det gikk litt tid. Krisen var til å ta og føle på. Sambandspersonellet holdt litt lav profil der oppe på haugen så ikke panikken skulle bre seg i truppen, anarkiet bryte ut og folk ta til skogs som pelsjegere i panikkartet desperasjon.

Svigerfar ringte.
Vi svarte.
Vi ble plukket opp fra nytt punkt.
Alt takket være SPOT-Connect.

Jeg vil vel kanskje her til slutt si at SPOT-Connect og SPOT Satellite GPS Messenger var de viktigste apparatene vi dro med oss ut i villmarka. Begge apparater representerer sikkerhet og trygghet. At man med SPOT-Connect i tillegg kan gi situasjonsbetingete meldinger hjem, gir ytterligere sikkerhet. Som det fremgår av historien over, så hadde vi vært i en litt keitet situasjon dersom vi ikke hadde fått etablert samband med svigerfar ...