SANDY LAKE 2013  
Materiell
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

DELL Latitude 6430

Publisert: 25.07.2014 15:42
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Hurdal

Sandy Lake Expedtion 2013 - Laptop - Dell latitude e6430s

Dessverre måtte vi ha med oss en hel laptop. Dog en av de mindre. Like fullt mye vekt bare for å kunne skrive tilbake til Romerikes Blad i Norge.

Opprinnelig hadde vi tenkt at det ville være greit med en iPad. Den er liten, grei og veier ikke for meget. Utfordringene var at vi ikke umiddelbart kunne overføre bilder rett fra kamera, behandle disse og sende de til Norge. En annen utfordring var at iPaden ville måtte bruke wi-fi eller bluetooth. Det var strømkrevende tjenester vi helst ikke ville bruke. Så, det ble en Dell fremfor iPad den gangen. Pr. i dag vet jeg at iPad har tilleggsremedier som gjør bildeoverføringen grei. I tillegg har vi nå så god erfaring med Solar- og Powergorilla at vi vet at lading ikke er et issue så fremt det ikke blir instant fimbulvinter. Da har vi i så fall andre mer betydningsfulle problemer å hanskes med.

Dell Latitude 6430 er en grei maskin med bra tastatur og touch. Får man skrudd av alle de strømkrevende funksjonene man likevel ikke bruker, så går den på lavkalori og suger ikke et Powergorilla-batteri tomt før etter lang tid.

Vi brukte Adobe til å redigere bilder og OpenOffice til tekstredigering. Epost gikk rett over gMail. Sistnevnte er ikke nødvendigvis så lurt siden det er en online-prosess hvor selve konstruksjonen av en epost skjer mens både satellitt-telefon og laptop bruker strøm. Man kunne med fordel kjørt inn en egen epostklient på laptopen, konstruert sin epost for deretter å kople seg opp på satellitt-telefonen og gjennomført overføringen. Det ville vært spart strøm.