Helge Ingstad  
Filmer
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

Funnet av

Jervvannet!

Sommeren 2017 la Vidar Bruun og Christian Engelschiøn fra Romerike ut på en seks ukers lang ekspedisjon på tundraen i North West Territories, Canada. Målet var å bli fløyet flere hundre kilometer nordover og inn i urbefolkningens eget land – til deres urgamle jaktmarker; til deres Thaidene-Nene, «Forfedrenes Land» og i dette landet, å finne tilbake til Helge Ingstads leirsted vintersesongen 1929-30. Vinterkvarteret. I hjertet av disse hellige markene ble Vidar og Christian droppet på en liten sjø. Rundt dem bølget tundraen. Evigheten strakk sine armer ut i ingenting. Eventyret var i gang.

Noen dager i

Camp Wolverine!

Vidar og Christian etablerte baseleiren "Camp Wolverine" i nordvestre ende av Helge Ingstads vinterkvarter. Leiren stod i seks uker. Denne filmen viser noen utvalgte, særdeles uhøytidelige øyeblikk fra etableringen, leirlivet, kameratskapet, galskapen og den gjeve midtveisfesten de opplevde der ute i villmarka.

Ut i Helge Ingstads

Villmarker (del 1)

Dette er fjerde film i rekken av fem filmer fra Vidar og Christians tur til Canada i 2017. I denne filmen forlater de Ingstads dalgrop og legger ut på en lengre rundreise over flere dager til fots over de store viddene.

 

Ut i Helge Ingstads

Villmarker (del 2)

Vi overlevde natten ved Checkpoint Kaja. Ingen grizzlies. Ingen ulv. Om det var takket være vår høylytte snorking vites ikke; men lykkelige var vi! Uthvilte - dog søvndrukne - la vi straks i vei sørover og innover i den kanadiske tundraskogen.

 

Ut i Helge Ingstads

Villmarker (del 3)

Hvilke tanker gjør du deg når du våkner om morgenen og vet at det sannsynligvis har stått en moskus og glodd på deg kun noen fattige, få meter unna? Det var vår morgen i Camp Ylva. Når sant skal sies, så gjorde vi oss ingen voldsomt spesielle tanker - eller utbroderte avsindige sideuniverser med tanke på hva som kunne ha skjedd dersom-atte-hvis? Det gikk dog ikke fullstendig upåaktet hen, det skal vites.

Første film

Tilbake til vinterkvarteret!

Så er den endelig her: den første filmen vår fra vår reise tilbake til Helge Ingstads Vinterkvarter, sommeren 2017! I denne filmen kan du følge Vidar Bruun og Christian Engelschiøn på deres reise fra Yellowknife, over tundraen til Lake Tanana, marsjen deres fra første base og endelig støtet inn på den vidstrakte tundraen, til Helge Ingstads Vinterkvarter.

Ingrids edit

Tilbake til vinterkvarteret!

Som seg hør og bør har vi FLERE versjoner av Christian og Vidars reise fra Yellowknife til Helge Ingstads vinterkvarter! Her får du servert en litt kortere versjon av en betydelig dyktigere filmklipper enn hva jeg selv er. Bak denne fine filmen står Ingrid Engelschiøn. Det er bare herlig å se hva andre ser i materialet og historien fra vår tur til Vinterkvarteret.

Nunamiut

Caribou skinning

Flåing av caribou utført av Raymond Paneak i Anaktuvuk Pass, Alaska. Raymond Paneak er muligens i slekt - kanskje barnebarn - av Simon Paneak, Helge Ingstads jaktkamerat fra den gang han besøkte Nunamiutene rundt 1950?

Nunamiut

Barn på ski i Anaktuvuk Pass

Stumfilm med barn som "går på ski" i Anaktuvuk Pass en gang mellom 1947-1957. Igjen - kan dette være en film Helge Ingstad tok vinteren 1947-50? Hvor fikk Nunamiutbarna ideen om ski fra?

Eskimoene hadde ikke ski og kontakten med omverdenen var ytterst sparsom. På mange måter kan det virke litt drøyt å tro at en såvidt snever sport som nordisk skiløping som knapt var en sport å regne med internasjonalt, hadde slått ned som en bombe blant barna i Nunamiutgrenda som hverken hadde fjernsyn, radio, aviser eller permanent kommunikasjon med omverdenen?

Vi vet at Helge Ingstad hadde med seg ski når han besøkte dem - han skriver om sin skiløping i boka "Nunamiut" - og vi vet at han brukte dem og at Nunamiutene syntes det så spennende ut. Så, spørsmålet er: er det ikke en viss mulighet for at det var Helges skiløping i teigene rundt her som inspirerte dem til skiløperleken - og, ikke minst: kan det hende at det er Helge Ingstad som er fotografen? Tatt i betraktning at denne filmen ligger i de samme arkiver som Anaktuvuk-stumfilmen "Livet i Anaktuvuk Pass", er det nærliggende å tro det er nettopp Helge Ingstad som står bak kameraet? Jeg sier ja.

Nunamiut

Livet i Anaktuvuk Pass

Stumfilm om livet i Anaktuvuk Pass i 1950. Filmen er fra The North Slope Borough School District Collection, Alaska Film Archives (University of Alaska Fairbanks). Det er vinter i denne filmen - og det er 1950.

Vi vet at Helge Ingstad ankom Anaktuvuk Pass og Nunamiutene med fly rundt 5. september 1949 og ble der vinteren over. Vi vet også at han tok en hel mengde film denne vinteren og at det så langt vi vet ikke var noen andre med kamera der (han var, så langt vi vet, den eneste utenforstående som bodde sammen med dem).

Simon Peaneak Memorial Museum mottok gjennom kuratoren Grant Spearman alle Helges filmer, bilder og lydbåndopptak fra vinteren 1949-50 i 1988. Dette museet er en del av The North Slope Borough. Det er derfor svært nærliggende å tro at denne filmen er tatt av Helge selv om den ikke er kreditert ham?