FILMER

New Land Expedition 2013

Intro to the expedition

Introduksjonsfilmen til New Land ekspedisjonen i 2013. Disse gutta brukte flere år på studier av bøker og kart for å peile seg inn på hvor Otto Sverdrup bygde sin nordligste varde i 1902, på Frams 2 ferd. I 2013 fant de den.

Deres arbeide og innsats var fantastisk. De fant varden, og de filmet det. Dessverre er ikke hele deres "endelige" film tilgjengelig in public, men enkelte biter - som denne introfilmen - ligger ute for fritt syn. Varden ble funnet akkurat der Otto Sverdrup oppga at den skulle ligge. Jeg har selv verifisert posisjonsopplysningene og finberegnet disse med bakgrunn i dagboka til Sverdrup, samt boka "Nytt Land".

De fant Otto Sverdrups varde.
Ferdig snakka!

Funnet av varden der oppe på 81 grader nord var en prestasjon. For meg er det hevet over tvil at de faktisk fant selve polarsjefens egen varde, mens engere kretser derimot, er ikke overbevist. Grunnen er at Robert Peary besøkte samme egne noen år senere, og i akkurat denne varden på denne lokasjonen, la Peary igjen en beskjed. Den beskjeden ble funnet flere år senere. Da var det ingen beskjed fra Otto å finne. Derfor ble varden tilegnet Robert Peary - men i likhet med hans løgn om at han nådde nordpolen først, er jeg svært skeptisk til at Robert faktisk bygde denne varden. Han fant Ottos varde, fjernet hans beskjed og la inn sin egen. De var konkurrenter i Arktis. Peary uttalte i klartekst til sitt mannskap at Otto var hans fiende. Hadde det eksistert bilder av Ottos varde der oppe, ville jeg uten tvil hatt det som mål: å bevise at varden var hans på samme måte som vi beviste at vi hadde funnet nåla i høystakken da vi fant Helge Ingstads vinterkvarter langt inne på tundraen.  Eksisterer det slike bilder?

Mer om dette i en kommende artikkel om Lands-Lokk varden.

New Land 2013 ekspedisjonens kommentar til filmen:
"In March of 2013 a small international expedition team will venture to Ellesmere Island, Canada. Their goal is to make a documentary about the region. Visit: ForwardEndeavors.com"

New Land Expedition 2013

Canadas Wild Arctic

En flott filmsnutt fra New Land 2013 ekspedisjonen som viser noe av dyrelivet i Canadisk Arktis. 

Canada er svært - og i det svære villmarksrommet er det plass til mane dyr. New Land 2013 fikk herlige møter med moskusen, polarrreven, polarulven og ikke minst isbjørnen. Moskusen er et relativt fredelig - men likevel proteksjonistisk sauedyr - fra urtiden. Er man oppmerksom, forsiktig og holder respektfull avstand, er den ikke farlig. Den søker ikke konfrontasjon med deg. Ulven og reven er heller ikke spesielt forlige, bortsett fra at de stjeler alt den kan tenke er spisbart. Isbørnen har et rykte som topp-predator. Den eneste som overgår den, er et menneske med skuddklart våpen og utfordreren i siktet.

New Land 2013 ekspedisjonens kommentar til denne filmen:
"A sampling of the wildlife videos captured on the New Land 2013 expedition to Ellesmere Island"

New Land 2013 Expedition

The stealing wolf

Videosnutt fra ekspedisjonen som fant Otto Sverdrups varde fra Fram-2 ekspedisjonens nordligste leir ved "Lands Lokk" på nordvest Ellesmere Island.

Denne videoen er tatt et sted ute på fjorden ved Eureka, og viser at ulven, ja, det er en tyv man må regne med på tur i arktiske egne. Den er forsiktig, men smart og ytterst slu. Spesielt aggressiv, og sånn sett farlig, er den ikke. Antallet mennesker som blir drept av ulv i det særs ulverike Canada kan telles på noe slikt som to fingre de siste 40 årene. Så, for å kaste flybensin på en allerede glødende debatt: nei, ulv er ikke farlig for mennesker - mennesker er først og fremst farlige for seg selv.

New Land 2013 kommentar til denne filmen:
"We made the mistake of leaving camp unattended. A pack of Arctic wolves paid a visit and a wolf made off with my lunch."

New Land 2013 Expedition

GoPro shots ...

Videosnutt sammensatt av flere snutter fra New Land 2013 ekspedisjonen. Det var disse karene som endelig fant Otto Sverdrups varde fra Fram-2 ekspedisjonens nordligste leir ved "Lands Lokk" på nordvest Ellesmere Island.

Filmen er en god, sanselig beretning om turen deres med hunder i fotsporene til Otto Sverdrup og hans menn. Idag er landet "oppdaget" Da Sverdrup gikk her, var alt ukjent. Likefullt, slik Canadiske Natural Resources skriver: selve landet er oppdaget, men innholdet er for en stor del uoppdaget, utråkket og uutforsket.

New Land 2013 ekspedisjonens kommentar til filmsnutten:
"Our 4-man, 4-sled dog team skijored (sled dog and man pulling sled/pulk together) over 600 miles and spent 65 days on the ice, during the spring of 2013. The Ellesmere Island region is one of most beautiful, most remote, and wildest places in the the Arctic...and we felt that every single day of the trip. Wildlife encounters were a daily occurrence, we saw over 60 arctic wolves and over 100 musk oxen"

Video-omvisning på

Frammuseet!

Polarforskningsmuseets to skuter, Fram og Gjøa. Dette er kanskje de mest suksessrike polarfartøyene gjennom tidene.

Med disse skutene formidler Frammuseet polarforskningens historie. Med utgangspunkt i et minnesmerke over det sterkeste treskipet i verden, Fram, har de nå utviklet seg til en bredere institusjon som forteller historiene om norsk og internasjonal leting. 

Fram gjennomførte tre betydningsfulle ferder. Den første gjennom nordpolisen, den andre til Canadisk Arktis og den tredje til sydpolen.

Otto Sverdrup var kaptein ombord på den første ferden (1893-96) og kaptein og ekspedisjonsleder på den andre ferden (1898-1902). Den sistnevnte var uten tvil den mest betydningsfulle mtp. vitenskapelig- og geografisk arbeide. Som sådan står de to andre ferdene helt i skyggen.