På tur må vi ha  
Utstyrskontroll!
... for at det skal gå greit!

Når kompassets

Nord har blitt Syd

Publisert: 05.07.2024 16:45
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Hurdal

... og så tok jeg frem kompasset fra navigasjonskassa og oppdaget at "ooops! Kompassnåla er snudd! Nord har blitt syd, og syd har blitt nord!"

Vi lærte jo om dette i fysikken på ungdomsskolen; at dette kunne skje hvis kompasset har vært utsatt for et sterk magnetisk felt, for eksempel fra en stor magnet eller en elektrisk strøm. Dette kan snu polariteten til magneten i kompassnåla.

Kilden til dette oppdaget jeg raskt: det handlet om min gamle, gode Garmin GPS. Den lå der med batteriene i, og den hadde et greit sterkt magnetfelt rundt seg som helt klart påvirket kompasset. Over tid, her bare noen uker, hadde GPS'en greid å snu polariteten.

Hadde dette skjedd på tur i en eller annen villmark - et sted jeg trengte kompasset - så kunne dette vært alvorlig. Det skjedde dog hjemme, så tiltak kunne iverksettes.

I videoen snakker jeg litt om dette, og om hvilket tiltak jeg forsøkte å iverksette for å få skikk på kompasset igjen. Saken er den at hvis en kilde kan snu polariseringen en vei, så måtte den på samme måte kunne snus andre veien?

Tiltaket jeg iverksatte ville fungert, men det ville tatt ganske lang tid. Det var først senere, idag faktisk, jeg husket gode gamle fysikklærer Svendsens show bak kateteret: hvordan snu polariseringen? Løsningen var like enkel som den var rask: stryk kompasset med en sterk magnet flere ganger i motsatt retning av den nåværende polariteten, og deretter remagnetisere den ved å stryke den i riktig retning.

Det virket! Et par stryk i riktig retning, så pekte plutselig nåla rett nord! Jeg sammenliknet med mitt fossil-kompass, og begge pekte rett mot herlige nord!

Så, takk Herr fysikklærer Svendsen; et 40 år gammelt minne løste biffen!
Mulig det blir en kjapp video om det også -- vi får se ...