SANDY LAKE 2013  
Materiell
Thaidene Nëné, Northwest Territories, Canada

Solcellematte

Publisert: 25.07.2014 15:56
Forfatter: Christian Sverdrup-Engelschiøn
Sted: Hurdal

Sandy Lake Expedition 2013 - Solcellematte

Ett eller flere solcellepaneler pleier ofte å være med i ekspedisjonsbagasjen. Vi hadde med to. Ingen av dem fungerte tilfredsstillende. Dette kunne gått galt, men heldigvis hadde vi med oss tilstrekkelig med ekstra batterier til en del av de strømkrevende apparatene, så vi greide oss likevel.

Vår erfaring er den at dersom du skal basere deg på strøm fra sol, så bør du ha en ladeløsning bestående av minst komponentene ett stykk solcellepanel og ett stykk oppladbart batteri hvor disse to rent produkt- og systemmessig hører sammen. Det oppladbare batteriet må være slik at dette har stor kapasitet og stort «bånntrøkk» slik at det kan lade opp andre relativt store batterier, som f.eks batteriet til en satellitt-telefon. Du bør prøve og teste utstyret grundig i lang tid før du drar ut slik at du kjenner utstyret, vet hva det står for og – ikke minst – vet at det fungerer skikkelig.

På Sandy Lake Expedition 2013 hadde vi med oss et flott og kostbart solcellepanel med et oppladbart batteri (se bildet). Det kostet noe sånt som 10.000. Løsningen var dårlig og pengene i det store og det hele bortkastet; det oppladbare batteriet var enten defekt eller av særdeles dårlig kvalitet og det kunne som sagt vært småkrise dersom vi ikke hadde hatt med oss andre, fulle batterier. Vi forsøkte ymse løsninger med en omformer vi hadde med oss, med koplinger rett på poler osv. Enden på visa var at vi konkluderte med at solcellepanelets evne til å omforme sol til strøm var så fattigslig at det var rent ut stakkarslig.

Opplevelsen av å ha med utilstrekkelig utstyr på ekspedisjon var en traumatisk opplevelse. Så, etter ekspedisjonen bestemte jeg – Christian – meg for å finne en skikkelig, robust, solid og fungerende løsning.

Løsningen ligger kun noen tastetrykk unna og koster ikke mer enn at det er vel verd investeringen. Faktum er at vi kunne kjøpt nesten 2 ½ ganger denne løsningen på den ene løsningen som ikke fungerte til rundt 10.000.

Løsningen er å bruke Powergorilla som ladebatteri/base og kjøre lading av denne fra et panel i samme produktserie, «Solargorilla» Da har man et batteri på 21.000 mAh i fulladet tilstand med så mye trøkk i bånn at den kan kickstarte de fleste bånnkjørte batterier, fullade iPads, satellitt-telefoner, fotoapparater, oppladbare batterier og endog kjøre en laptop direkte uten eget batteri. Selve solcellepanelet er helt rått. Det er knapt større enn en laptop, men leverer solid lading til Powergorillaen. Det er så ømfintelig at det endog leverer lading når det er overskyet og fortsetter å levere når andre solcellepaneler tar kvelden og går i ladedvale.

Mange rosende ord, men pga traumene fra Sandy Lake Expedition 2013 har jeg testet ut denne ladekombinasjonen ved enhver anledning i ett år nå (Juli 2014). Jeg har, av prinsipp, ikke ladet ett eneste batteri med stikk-kontakt strøm dette året: alt har jeg konsekvent ladet fra Powergorillaen som jeg igjen har ladet via Solargorillaen både sommer, høst, vinter og vår. Konklusjonen er: dette er en unikt sterk kombinasjon. Dette funker over evne.

Det bør nevnes at man får tak i en hel haug ekstrautstyr til Powergorillaen. Det er USB-multippelporter, billadere, en helt jungel av overganger til stort sett de fleste elektriske apparater. Det som mangler i katalogen, det trengs høyst sannsynlig ikke?